Bortom glastaket – ett föredrag om insiktsfullt ledarskap

Måndag 15 augusti 2016

Frukostmöte 1 september, 7.45-10.00

Boken ”Bortom glastaket” av Ulrika Sedell är ett unikt porträtt av 26 ledande kvinnor som berättar om sin väg till toppen. I öppenhjärtiga intervjuer delar de med sig av sina livsresor och erfarenheter. Vad driver dem? Varför lyckades just de? Hur hanterar de motstånd och framgång? Hur ser de på ledarskap?

Detta frukostmöte är fullbokat!!!! Välkommen på nästa evenemang!!

Insiktsfullt ledarskap

Torsdag 30 juni 2016

Projektet ”Mitt Lugn” medverkar i St Lukasstiftelsens workshop den 8 juli kl 9.15 -12.00 i Almedalen.

Jessica Lilo, projektledare för gymnasieprojektet ”Mitt Lugn” berättar om hur gymnasieelever ska kunna få stöd och också stödja varandra på väg in i vuxenlivet!

Projektet, som är nationellt,  ger elever stöd genom samtal och mindfulnessövningar.

Projektet drivs av den ideella organisationen Drömmen om det goda med stöd från Arvsfonden.

Plats: Ideella trädgården, Birgers Gränd 7, ingång Almedalen

Grundutbildning i Åhus

Tisdag 26 april 2016

Margareta och Ingrid Foto Kersti Hilding Hansen

Foto: Kersti Hilding Hansen

Eftersnack…Ingrid Torstensson och Margareta Rosenquist reflekterar kring våra två utbildningsdagar.
Våra deltagare ger oss ännu mer energi. Vi vill att Drömmens metoder för lugn och ro i skolan ska kunna nå ut till många, unga som gamla.
Citat:

”Mycket lärorikt. Tydliga, enkla, konkreta övningar som kommer att bli mina nya ”redskap i mitt arbete.”

”Lyhörda handledare som verkligen tog sig tid att svara på alla frågor. Smidigt team som samarbetar bra, lyhörda för hela gruppen, professionella och kunniga. Inspirerande!!

Vid havet i Åhus 18-19 april 2016Grundutbildning i Åhus 18-19 april 2016 dekltagare

Lugn gör en mer glad! :-)

Torsdag 18 februari 2016

Av Jessica Lilo

På dagens workshop på Campus Manilla följer blivande workshopledare Ann Nystrand från Göteborg med. Efteråt äter vi lunch och läser elevernas reflektionerna och gläds åt det positiva gensvar vi får! Ann rörs till tårar några gånger av elevernas beskrivning av sin situation och den press och stress de upplever.

Elevreflektioner Mitt Lugn

Elevreflektioner Mitt Lugn

Våra lärare är så stressade! Kan du hjälpa oss? De behöver de här övningarna!

Fredag 5 februari 2016

Jessica Lilo

Jessica Lilo

Första workshopen i projektet ska strax börja i en klass i årskurs 1 i gymnasiet. Klassrummet är fyllt av elever och ljudnivån är hög. Förjäves väntar läraren på att eleverna ska tystna. Till slut höjer läraren rösten. Är skarp i tonen. Säger åt eleverna upprepade gånger att sluta fnissa, att vara tysta osv.

Alla elever deltar i dagens första mindfulness-övning. Lugn stämning, knäpptyst. En flicka fnissar när hon hör nynnadet på ljudspåret. Hon fnissar mjukt och tyst. Fnisset sprider sig till flickorna runt omkring. Ingen annan av eleverna verkar berörda. Läraren tillrättavisar med snabba ord som faller som en pisksnärt. Workshopledaren fumlar lite med mobilen och råkar byta ljudspår för att sen snabbt byta tillbaka ”Hoppsan det var inte meningen! Jag vet inte hur man spolar fram till precis där vi var så nu får ni lyssna från början. Vilken tur!” säger hon med ett fniss. Alla är helt tysta. Lugnet ligger som en mjuk filt i rummet. Läraren slappnar av lite men sluter aldrig ögonen.

Efter övningen börjar eleverna mjukt prata med varandra. Många tittar på sina stressprickar och visar varandra. Någon frågar: Hur kan det gå så fort? Min prick har gått från svart (spänd) till mörkblå (djupt avslappnad). Hur kan man bli så lugn på några minuter?? Frågan leder oss vidare till kärnan i dagens workshop. Hur kan vi motverka stressens effekter i vår vardag? Hur kan jag finna mitt lugn under dagen? Hur kan jag dämpa känslorna av otillräcklighet, uppgivenhet och press?

När eleverna sedan inser att de under flera veckor ska få göra dessa övningar på lektionstid kommer spontana reaktioner och kommentarer som ”I skolan?! Är det sant? Hur ofta då??”  ”Kommer lärarna att göra det också? De är så grymt stressade!”

Efter workshopen stannar en grupp elever kvar. De har ett specifikt ärende; ”Alltså kan du göra det här speciellt med lärarna också? Det är skitjobbigt att de är så stressade.”

Gymnasieskolan är en tuff arbetsplats både för elever och lärare. Det är många kunskapsmål som ska uppfyllas, prov och uppgifter som ska förberedas, skrivas, rättas och betygsättas. Arbetsdagen är tidsstyrd på minuten och för läraren innebär det ofta att administration och förberedelser måste ske på korta tidsrymder mellan lektioner. Till skillnad från på många andra arbetsplatser, har varken lärare eller elever fasta kontorsplatser utan arbetar i det som inom företagsvärlden kallas aktivitetsbaserat kontor. För både elev och lärare innebär det att man tvingas byta lokal flera gånger om dagen. Läraryrket är utmanande på många sätt och många lärare vittnar om tuffa arbetsförhållanden. Lärarens stressnivåer påverkar elevernas. Stress skapar irritation och inte så sällan otrevligt beteende som sedan bemöts med irritation eller aggression. Det är så vi människor fungerar. Stressens effekter och kostnader är hög för alla individer. Eleverna förstår snabbt möjligheterna att finna sitt lugn med hjälp av korta mindfulnessövningar. De önskar sina lärare att få uppleva det samma.