Metod för lugn och ro

Med Drömmen om det goda-metoden vill vi att du oavsett ålder enkelt ska kunna hitta stunder av ro i din vardag. Vare sig du är elev, lärare, jobbar på förskola, går i grundskolan eller på gymnasiet ska du kunna hitta ditt eget lugn. Metoden grundas på erfarenhet och forskning. Om du vill hitta inspiration om metoden kan du kolla här!

Eftersom vår metod består av fyra olika övningsformer kan du pröva dig fram och hitta vad du gillar bäst. Resultatet är synligt och påtagligt redan efter en kort tid från att du börjar resan mot ditt lugn!

Fyra övningsformer

Drömmen om det goda metoden består av fyra övningsformer som är baserade på mindfulness. Du väljer själv vilka övningar du vill göra och vad du vill börja med. Tillsammans skapar de verktyg för studiero samt lugn och ro.

Stillhet

Enkla stillhets- och avslappningsövningar anpassade för olika åldersgrupper. Övningarna gör du stillasittande gärna med slutna ögon. En övning kan genomföras genom att du andas djupt och långsamt samt lyssnar på din egen andning. 

En rekom­mendation är att börja med korta övningar för att långsamt förlänga dem. Stillhetsövningarna är inte mer än max 12 minuter för de äldsta eleverna (högstadiet och gymnasiet), 5 – 6 minuter för grundskolans elever i F – åk 6 och ett par tre minuter för barn i förskolan.

Beröring

Beröring består av enkla massagegrepp från den klassiska massagen som barn/elever kan göra på varandra. Övningarna bygger huvudsakligen på koncentration, uppmärksamhet och närvaro. 

Reflektion

Vi använder oss av reflekterande samtal med existentiella teman såsom: vad är mod, kärlek och fred. En stor del av våra övningar bygger på att man ska lära sig att lyssna på varandra men även att lyssna på sig själv. Lyssna på vad som finns bakom orden och att tala från hjärtat. Övningen inleds med en stund av stillhet.

Rörelse

Långsam koncentrerad rörelse. Den enklaste rörelseövningen är meditativ gång och kan användas direkt utan träning. Koncentrationen består i att flytta uppmärksamheten från huvudet till fötterna och känna beröringen av foten med marken eller golvet. Du kan till exempel tänka “ja” när du sätter ner din högerfot och “tack” när du sätter ner vänsterfoten. Fredskraftqigong, barnqigong och barnyoga kräver mer övning.

Övningen utförs genom att flytta uppmärksamheten från huvudet till fötterna och känna beröringen av foten med marken eller golvet. Gången utförs så långsamt som möjligt men det viktigaste är koncentrationen.

Vår barnyoga är utvecklad för barn och ungdomar som passar från förskola till gymnasium. Yogan är baserad på medicinsk vetenskap och mindfulnessmetoder som motverkar stress och stärker känsloreglering och kroppsmedvetenhet.

Genom att imitera djur som hjort, fågel, björn, apa och tiger utvecklas barnens inlevelseförmåga, känsla och kroppsmedvetenhet. Det bidrar även till att skapa ett harmoniskt och kärleksfullt förhållningssätt till naturen, sig själv och andra.

Fredskraftqigongen är en hälsometod skapad främst för personer mellan 12-18 år. Med vackra, starka och koncentrerade rörelser där fokus läggs på olika aspekter av naturen är metoden effektiv. Den har rötter i gammal kinesisk hälsotradition som förts vidare från generation till generation i tusentals år och finns nu i svenska skolor.

Utbilda dig för ökad studiero och lugn

Hos oss kan du utbilda dig och på så sätt minska stressen på din arbetsplats. Vi har många olika utbildningar och kan också anpassa utbildningar efter behov.

Kontakta oss om du vill veta mer

Om du har frågor eller är intresserad av att veta mer så kan du skriva dina funderingar här till oss så svarar vi inom kort.

Registrera dig på vårt nyhetsbrev

Genom att skicka min anmälan godkänner jag villkoren.