Drömmen om det goda är en ideell förening med mer än 25 års erfarenhet av att ge barn, unga och vuxna kunskap och utbildning inom stillhet och mindfulness främst i skolans värld. Forskning och erfarenhet stödjer vårt gedigna och uppskattade arbete. Vi vill med hjälp av våra förebyggande insatser minska psykisk ohälsa och öka möjligheter till välbefinnande bland barn, unga och vuxna. Verksamheten är politiskt och religiöst oberoende.
Mer än 1500 lärare och över 15 000 barn och unga har fått möjlighet att ta del av och använda vår enkla metod för lugn och ro.
Vårt kansli finns i Stockholm och vi har lokala och regionala företrädare på flera platser i Sverige. Internationellt kallas organisationen Dream of the good. I Norge finns också en organisation sedan många år.
Vår verksamhet grundar sig på förståelsen att varje människa har ett inre värde, en potential av godhet, medkänsla och vishet – grunden för de mänskliga rättigheterna och även för skolans värdegrund.
En viktig drivkraft i vårt arbete är barns rättigheter som tydligt framgår i Barnkonventionen. Dess fyra grundprinciper om barns lika värde, barnens bästa, rätten till liv, lek och utveckling, rätten att få bli lyssnad på och få sin åsikt respekterad. Drömmen om det godas metod som används i våra utbildningar bygger på dessa grundprinciper.
Vår metod är baserad på stillhet och mindfulness. Den består av fyra enkla övningsformer som är anpassade till olika åldrar.
För att på ett effektivt och kostnadsmedvetet sätt nå barn och unga i förskola och skola samt säkerställa att metoden lever kvar i skolan utbildas lärare/elevhälsa/skolpersonal. Dessa personer använder sedan metoderna i sina barn/elevgrupper. De äldre eleverna på gymnasiet och åk 6-9 i grundskolan nås direkt genom workshops av våra instruktörer på samma sätt som under projektet Mitt lugn. Om du vill lära dig mer om vår metod kan du gå in här!
Mitt Lugn är från början namnet på ett projekt för och initierat av gymnasieungdomar. Projektet stöttades av Allmänna arvsfonden under 2015 – 2018. Syftet var att ge elever på gymnasieskolor möjlighet att minska stress och öka studiero med mindfulness. Under projektet skapades en app i samverkan med gymnasieungdomar som stöd för de drygt 3000 gymnasieelever som deltog. När projektet nådde sitt slut valde vi att integrera det i vår verksamhet. Framöver används namnet för förenklad kommunikation med ökad kännedom och anpassning i digitala media.
Lugn är någonting dyrbart och oerhört viktigt för varje individ att äga. Genom utbildningar och kommunikation får du kunskap och redskap för din egen väg till lugn och ro. Den kunskap du får tillgång till är din egen, därför kallar vi den för Mitt lugn.
Drömmen om det goda växte fram ur ickevåldsprojektet ”Dalai Lamas perspektiv” som genomfördes med 24 kommunala Stockholmsgymnasier i samarbete med Stockholms stad läsåret 1995-96. Idag har vi lång och genuin erfarenhet med stillhetsövningar på alla nivåer i skolan. Barn och elever i alla åldrar och inte minst lärare tycker om och mår bra av korta stunder av stillhet i sin vardag.
Drömmen om det goda metoden grundas på forskning och erfarenhet och har skapats och utvecklats av Anna Bornstein i nära samarbete med rektorer, lärare och andra experter på alla nivåer av skola från förskola till gymnasium.
Vi har drivit en mängd dokumenterade projekt och byggt upp ett nätverk av skolor och lärare som arbetar med metoden. Drömmen om det goda mottog Ickevåldspriset från Sveriges kristna råd 2008.
Anna Bornstein
Anna Bornstein är initiativtagare och medgrundare till den ideella föreningen Drömmen om det goda och har varit med och utvecklat Drömmen om det godas metod. Hon är författare, journalist och föreläsare med lång erfarenhet av att möta pedagoger, barn och elever i alla skolformer och åldrar. Under många år skrev hon på Svenska Dagbladets Idag-sida om existentiella perspektiv, stillhet, djuppsykologi och icke-våld.
Marie Boris-Möller
Marie Boris-Möller är medgrundare till den ideella föreningen Drömmen om det goda med gedigen erfarenhet från kultur, näringsliv och den ideella sektorn. Marie leder idag den operativa verksamheten som generalsekreterare för Drömmen om det goda.
I samband med icke-våldsprojektet med gymnasieungdomar i Globen 1995-1996 bildades en Stiftelse med namnet Det Andra. Stiftelsen blev senare en ideell förening som också namnändrades till Drömmen om det goda. Anders Byström, Jan Aronsson, Anna Bornstein och Marie Boris-Möller var alla medgrundare till Stiftelsen Det Andra.
Marie Boris-Möller, generalsekreterare
marie.boris-moller@drommenomdetgoda.se
mobil: 0708-58 11 54
Anneli Backlund, administratör
Katja Wennerfors, utbildningsansvarig katja.wennerfors@drommenomdetgoda.se
mobil: 0701-55 13 15
Övrig info och kontakt:
kontakt@drommenomdetgoda.se
tel: 08-660 04 25
Hans Kernell /Jämtland / Östersund hans.kernell@drommenomdetgoda.se
Ingrid Torstensson /Skåne/ Åhus/Kristianstad ingrid.torstensson@drommenomdetgoda.se
Malin Lidén / Dalarna/Tällberg malin.liden@drommenomdetgoda.se
Här kan du läsa vår verksamhetsberättelse
Här kan du läsa våra stadgar
Marie Boris-Möller, generalsekreterare marie.boris-moller@drommenomdetgoda.se Tel: 0708-581154
Tord Hallberg, ordförande, tord.hallberg@drommenomdetgoda.se
Anne Marie Brodén, ordförande i Advisory Board, anne.m.broden@gmail.com
Tord Hallberg, ordförande
Ulrika Sedell, vice ordförande
Lisa Gawell, ordinarie ledamot
Malin Dahlberg Markstedt, ordinarie ledamot
Esabelle Dingizian, ordinarie ledamot
Daniel Richardsson, styrelsesuppleant
Anne Marie Brodén, adjungerad
Marie Boris-Möller, adjungerad ledamot och generalsekreterare
Nu behöver vi dig som är van administratör med ett stort hjärta. Du får vara med och skapa lugn och ro i förskola, grundskola och gymnasium. Den metod vi använder förebygger psykisk ohälsa och minskar stress och bidrar till ökad trygghet och studiero i skolan. Arbetet baseras på forskning och erfarenhet och är mycket uppskattat bland barn, unga och lärare. Verksamheten stöds bland annat av Folkhälsomyndigheten. Tjänsten är på deltid och kan utökas och förlängas på sikt beroende på hur vår verksamhet växer.
Kontaktuppgifter
Maila till: jobb@drommenomdetgoda.se
Bifoga CV – med mail och mobilnummer och några korta rader om vem du är i ditt mail så hör vi av oss inom kort.
Kontaktpersoner: Marie Boris-Möller/Tord Hallberg
Kornhamnstorg 6
103 12 Stockholm
Tel: +46(0)8-660 04 25
Postadress: Box 2064, 103 12 Stockholm
Kornhamnstorg 6
103 12 Stockholm
Tel: +46(0)8-660 04 25
Postadress: Box 2064, 103 12 Stockholm
Skapad av Zietz
Testa enkla övningar och stöd för att få mer lugn och ro.
Ladda ner appen direkt till din telefon!