Drömmen om det goda
Drömmen om det goda är en ideell förening med mer än 25 års erfarenhet av att ge barn, unga och vuxna kunskap och utbildning inom stillhet och mindfulness främst i skolans värld. Forskning och erfarenhet stödjer vårt gedigna och uppskattade arbete. Vi vill med hjälp av våra förebyggande insatser minska psykisk ohälsa och öka möjligheter till välbefinnande bland barn, unga och vuxna. Verksamheten är politiskt och religiöst oberoende.
Sedan 1996 har Drömmen om det goda nått över 500 skolor, 2 500 lärare och 25 000 elever med utbildningar och workshops.
Vårt kansli finns i Stockholm och vi har regionala företrädare på flera platser i Sverige. Internationellt kallas organisationen Dream of the good. I Norge finns också en organisation sedan många år.

Värdegrund
Vår verksamhet grundar sig på förståelsen att varje människa har ett inre värde, en potential av godhet, medkänsla och vishet – grunden för de mänskliga rättigheterna och även för skolans värdegrund.
Mänskliga rättigheter – Barnkonventionen
En viktig drivkraft i vårt arbete är barns rättigheter som tydligt framgår i Barnkonventionen. Dess fyra grundprinciper om barns lika värde, barnens bästa, rätten till liv, lek och utveckling, rätten att få bli lyssnad på och få sin åsikt respekterad. Drömmen om det godas metod som används i våra utbildningar bygger på dessa grundprinciper.

Hur fungerar det?
Vår metod är baserad på stillhet och mindfulness. Den består av fyra enkla övningsformer som är anpassade till olika åldrar.
För att på ett effektivt och kostnadsmedvetet sätt nå barn och unga i förskola och skola samt säkerställa att metoden lever kvar i skolan utbildas lärare/elevhälsa/skolpersonal. Dessa personer använder sedan metoderna i sina barn/elevgrupper. De äldre eleverna på gymnasiet och åk 6-9 i grundskolan nås direkt genom workshops av våra utbildare på samma sätt som under projektet Mitt lugn. Om du vill lära dig mer om vår metod kan du gå in här!

Vad är Mitt lugn?
Mitt lugn initierades av gymnasieelever som provat stillhet och ville sprida lugn till kompisar. Mitt lugn är både en app och ett projekt som drevs av Drömmen om det goda 2015-2018 med stöd av Allmänna Arvsfonden. Drygt 3000 elever fick möjlighet att prova stillhet- och mindfulnessövningar på lektionstid med sina lärare för att sedan fortsätta på egen hand och dela med andra. Syftet var att skapa trygghet och studiero, minska stress och förebygga psykisk och fysisk ohälsa bland ungdomar på gymnasieskolor i Sverige. Appen skapades av utbildare Drömmen om det goda i samverkan med forskare, lärare och elever på gymnasieskolor som Jämtlands gymnasium och Rudbecks gymnasium. Den innehåller fyra olika sorters övningar – stillhet, beröring, reflektion och rörelse – och andra funktioner utformade för att hjälpa dig identifiera när du känner lugn, hur du upplever stress och stillhet samt inspirationsfilmer. Du kan ladda ner app Mitt lugn kostnadsfritt i App Store och Google Play.
Historik
Drömmen om det goda växte fram ur ickevåldsprojektet ”Dalai Lamas perspektiv” som genomfördes med 24 kommunala Stockholmsgymnasier i samarbete med Stockholms stad läsåret 1995-96. Idag har vi lång och genuin erfarenhet med stillhetsövningar på alla nivåer i skolan. Barn och elever i alla åldrar och inte minst lärare tycker om och mår bra av korta stunder av stillhet i sin vardag.
Drömmen om det goda metoden grundas på forskning och erfarenhet och har skapats och utvecklats av Anna Bornstein i nära samarbete med rektorer, lärare och andra experter på alla nivåer av skola från förskola till gymnasium.
Vi har drivit en mängd dokumenterade projekt och byggt upp ett nätverk av skolor och lärare som arbetar med metoden. Drömmen om det goda mottog Ickevåldspriset från Sveriges kristna råd 2008.

Grundare

Anna Bornstein
Anna Bornstein är initiativtagare och medgrundare av den ideella föreningen Drömmen om det goda och har varit med och utvecklat Drömmen om det godas metod. Hon är författare, journalist och föreläsare med lång erfarenhet av att möta pedagoger, barn och elever i alla skolformer och åldrar. Under många år skrev hon på Svenska Dagbladets Idag-sida om existentiella perspektiv, stillhet, djuppsykologi och icke-våld.

Marie Boris-Möller
Marie Boris-Möller är medgrundare av den ideella föreningen Drömmen om det goda med gedigen erfarenhet från kultur, näringsliv och ideella sektor. Fram t om 2023 har hon varit Generalsekreterare och Utvecklingsledare.
I samband med icke-våldsprojektet med gymnasieungdomar i Globen 1995-1996 bildades Stiftelsen Det Andra av Anders Byström, Jan Aronsson, Anna Bornstein och Marie Boris-Möller. Stiftelsen namnändrades senare till Drömmen om det goda.
Styrelsen

Ulrika Karlsson är konsult inom hälsa, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Hon har en bakgrund inom politiken, bl. a. som riksdagsledamot 2006 – 2018. Hon är expertrådgivare till Förenta Nationerna (FN) inom jämställdhet och hälsa, samt särskild rådgivare i hälsa till Interparlamentariska Unionen (IPU).

David Wijkman, musiker och utbildad psykolog. Förutom en karriär som klassisk sångare har han tidigare arbetat som lärare, personlig assistent och mentor åt ungdomar i olika åldrar. David brinner för hur vi kan skapa så bra förutsättningar för barn i samhället som möjligt och har följt Drömmen om det goda på olika sätt sedan 20 år tillbaka. Det har bland annat bidragit till att D-uppsatsen på psykologprogrammet handlade om att skära ned skärmtiden i familjer – ett sätt att ge barn och föräldrar möjlighet till mer samvaro, lek, samtal och reflektion.

Stella Marthin, nyexaminerad socionom har under många år arbetat med barn. Idag arbetar Stella som doer på konsultbyrån Doings. Redan som barn fick hon möjlighet att uppleva vikten av att drömma och sträva efter det goda i livet. ”De lärdomarna jag tog med mig från den tiden har präglat min uppväxt och även format mig som person. Jag är fast övertygad om att Drömmen om det goda är en väg till ett hållbart liv, både för barn och vuxna.”

Matilda von Bahr arbetar som lärare i svenska och i svenska som andraspråk på Globala gymnasiet i Stockholm. ”Drömmen om det godas metod är ett viktigt inslag i skolans vardag. Jag är fullt övertygad om att det är precis vad barn och unga idag behöver.”

Jeremias Andersson, medgrundare till Academic Work och investerare inom skola och utbildning.
Stadgar
Här kan du läsa våra stadgar
Årsmöte
Våra årsmöten hålls årligen innan maj månads utgång.
Via denna länk kan du anmäla dig till årsmötet 2025, läsa mer samt att ta del av årsmöteshandlingarna.
Regionala samordnare

Christina Henriksen
Region Norrbotten och Västerbotten
Mejl:ch.stina.henriksen@gmail.com
Mobil:070-335 18 68
Christina är regional samordnare i Norrbotten och Västerbotten samt assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Utbildad i socialantropologi med masterexamen från Stockholms universitet. Har arbetat som vikarierande lärare i grundskolan på låg- och mellanstadiet och har jobbat som projektledare i mångfalds. och inkluderingsprojekt i Skolan. Christina arbetar som konsult med hållbar utveckling samt i ett Erasmus Plus-projekt i Sápmi på uppdrag av Rädda Barnen för att medskapa möjligheter för samiska barn och unga att ha inflytande, tillgång till sina rättigheter och en framtid där de är synliga och delaktiga.

Ann-Kristin Källström Sundgren
Region Östergötland
Mejl: annkristinks@outlook.com
Mobil: 073-020 26 32
Ann-Kristin Källström Sundgren är regional samordnare i Östergötland och utbildare i Drömmen om det godas metod. Hon har lång erfarenhet av arbete i förskolan och var tidigare rektor för Armbandets- och Kättsätters förskolor i Norrköping som är landets första certifierade Drömmen om det goda-förskolor och som även blev rankade i Sverigetoppen i Qualis kvalitetsgranskning 2014

Jonas Oldmark
Region Stockholm och Uppsala
Mejl: jonas.oldmark@drommenomdetgoda.se
Mobil: 070-855 73 11
Jonas Oldmark är regional samordnare i Stockholms län och Uppsala län. Examinerad marknadsekonom vid IHM Business School. Föreläsare, medförfattare till kurslitteratur och handledare på The Master’s in Strategic Leadership towards Sustainability (MSLS) Programme vid Blekinge Tekniska högskola. Styrelseledamot i stiftelse, familjeföretag och föreningar. Stödjer ledare i organisationer som vill bidra strategiskt till en hållbar utveckling genom att frigöra inre livskraft och utveckla kompetens i öppna samverkanskulturer. Tidigare arbetat som affärsutvecklings- och digitaliseringschef på Miljömärkning Sverige AB som ansvarar för Svanenmärket och EU Ecolabel; Fundraising på Världsnaturfonden och varit ansvarig för företagsrelationer och arbete WWF; Generalsekreterare och ansvarig för utbildning inom hållbar utveckling på stiftelsen Det Naturliga Steget, med ansvar för projekten Ungdomens Miljöriksdag, Miljöjakten och koordinering av ideella yrkesnätverk som Artister för Miljön; VD för Swedish Welcome, en nationell certifiering och en rådgivningstjänst för bättre gästupplevelser och hållbar utveckling.

Peter Fowelin
Region Kalmar
Mejl: peter@danaforlag.se
Mobil: 070-772 85 77
Peter Fowelin är regional samordnare i Kalmar län baserad på Öland, samt assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Han är utbildad ämneslärare i SO och har arbetat 10 år som högstadielärare i Nykvarn, Södertälje. Han är utbildad till diplomerad organisationskonsult av Gestaltakademin och University of Derby, samt är utbildad programinstruktör för Ola Schenströms mindfulnessprogram. Han var ansvarig och chef för KK-stiftelsens satsning på IT i skolan. Han föreläser, fortbildare lärare i ledarskap och har under ett antal år varit handledare på det statliga rektorsprogrammet. Peter har skrivit böckerna ”Mindfulness i klassrummet” (2021, ”Att leda förändringsarbete i förskola och skola” (2024) och ”Ledningsgrupp i skolan” (2024). Han driver ett förlag som ger ut böcker om mindfulness och personlig utveckling.

Pernilla Johansson
Region Västra Götaland
Mejl:pernilla.paveperspective@outlook.com
Mobil: 070-923 02 68
Pernilla är regional samordnare i Västra Götaland med utgångspunkt i Göteborg, samt assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Utbildad beteendevetare med mångårig erfarenhet av personal- och kompetensförsörjning, HR. Arbetar som socialpedagog på grundskola i Göteborg med fokus på unga och tonåringars välmående och en stor del av arbetet är att förmedla Drömmen om det goda-metoden i 6 klasser i den schemalagda undervisningen.
Utbildad mindfulnessinstruktör, yogalärare, somatisk facilitator, meditationslärare och skogsbadsinstruktör. Pernilla driver en livsstilsstudio i Göteborg med fokus på personlig utveckling och kreativitet.

Ingrid Torstensson
Region Skåne och Blekinge
Mejl:ingrid.torstensson@drommenomdetgoda.se
Mobil: 070-981 21 60
Ingrid Torstensson är regional samordnare i Skåne, Blekinge och assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Utbildad lärare med lång erfarenhet som lärare på mellanstadiet och som rektor i grundskolan. I sitt arbete som rektor på grundskola anställde Ingrid en speciallärare med uppdrag att arbeta med Drömmen om det godas metod tillsammans med elever och personal.

Christina Bäck
Region Jämtland Härjedalen
Mejl:christina.back@drommenomdetgoda.se
Mobil: 076-119 13 24
Christina Bäck är regional samordnare för Drömmen om det Goda i Jämtland (och Härjedalen).
Är utbildad studie- och yrkesvägledare, massageterapeut och idrottspedagog.
Har arbetat med barn- och unga som Studie- och yrkesvägledare, fritidsledare och folkhögskolelärare.
Arbetat inom grundskola, gymnasium och folkhögskola.
Arbetar idag som verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Östersund.
”Utöver mitt arbete så är jag tvåbarnsförälder och den fritid som jag har utöver det ägnas åt kultur och fysisk aktivitet.”
Utbildare

Marie Dohlmar
Marie är utbildad i Drömmen om det godas metod. Utbildad lärare i idrott och hälsa samt i hem- och konsumentkunskap. Arbetat som lärare i grundskolan i Norrköping samt som pedagog och kock i förskolan Armbandet och dagligen praktiserat metoden med elever i skolklasser, barn och kollegor i över 20 år. Marie är utbildad qi gong-instruktör i Biyunmetoden.

Anna Lundstedt
Anna är utbildningsledare och diplomerad utbildare i Drömmen om det godas metod samt Fil Dr i Etnologi med lång erfarenhet som forskare vid universitet och forskningsinstitut. Specialiserad på processtöd och handledning av skolpersonal i fleråriga skolprojekt med fokus på implementering av värdegrunds- och likabehandlingsarbeten samt metodutveckling. Arbetat med ensamkommande flyktingungdomar, i förskola samt med barn och unga med autism. Anna är qi gong-instruktör utbildad i Sverige och Kina.

Madeleine Mac Donald
Madeleine är utbildare i Drömmen om det godas metod. Har 30 års erfarenhet av arbete med barn i alla åldrar från förskola till högstadiet – öppen förskola, förskola, fritids och grundskola.
Arbetat som bl.a. fritidsledare, elevassistent och musiklärare i grundskolan. Universitetsutbildning i ekonomi och musikvetenskap. Arbetar som pedagog och musikpedagog med barn och unga i Svenska kyrkan Uppsala. Hälsoinspiratör. Madeleine är qi gong-instruktör i Biyunmetoden.

Daniel Richardsson
Daniel är utbildare i Drömmen om det godas metod. Utbildad Qi gong-instruktör i Biyunmetoden, massör och ledare av lyssnarcirklar sedan 2000. Arbetar som innovations- och processledare vid statligt forskningsinstitut. Daniel arbetar sedan 2006 med spridandet av styrkebaserad metoder och verktyg för arbetsplatser och är översättare av boken Styrkebaserad Teamutveckling genom Appreciative Inquiry.

Hans Kernell
Hans är utbildare i Drömmen om det godas metod. Utbildad gymnasielärare i samhällskunskap. Arbetat som specialpedagog vid Torsta gymnasium. Tidigare verksam som gymnasielärare i samhällskunskap och mental träning vid Jämtlands gymnasium, Palmcrantzskolan, Östersund, samt Hjälmar Strömerskolan, Strömsund. Utbildad mindfulnessinstruktör.

Ida Nissle Quensel
Ida är utbildare i Drömmen om det godas metod. Lärarexamen för grundskolans tidigare år. Har lång erfarenhet av arbete som lärare, i förskola, fritidshem, samt Kulturskola. Vidareutbildad inom skapande, teater, och existentiella samtal. Ida har arbetar med yoga sedan 2003 som yogaterapeut och yogalärare, utbildad i Sverige och Indien.

Kristina Leidstedt
Kristina är assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Utbildad förskollärare och har arbetat på förskolor i Uppsala sedan 2012.
Utbildad massageterapeut i klassisk massage och shiatsu. År akupunktör, utbildad i Sverige och Kina. Kristina driver ett hälsocenter i Uppsala sedan 2000 med fokus på holistiskt tankesätt för att främja hälsa genom qi gong, olika behandlingsmetoder och kursverksamhet.

Lotta Olsson
Lotta är utbildare i Drömmen om det godas metod. Utbildad förskollärare. Har lång erfarenhet av arbete med barn och unga. Lotta är utbildad i yoga och massage på Axelsons Institut.

Margareta Rosenquist
Margareta är utbildare i Drömmen om det goda. Utbildad mellanstadielärare och speciallärare. Lång erfarenhet av arbete i grundskolan. Arbetade tidigare som speciallärare med att förmedla metoden till elever och kollegor på grundskola. Margareta är Qi gong-instruktör i Biyunmetoden.

Anders Rosenberg
Anders är assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod.
Utbildad lärare. Var heltidsanställd sex år som lärare på grundskolan, Komvux och med invandrarundervisning. Arbetar som mediaskapare, videoproducent och fotograf. Lång erfarenhet av olika former av mindfulness, qi gong, yoga, medvetandeutveckling, fysisk och psykisk hälsa och coaching.

Linda Bolmvik
Linda är assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod.
Utbildad förskollärare. Arbetar på förskola i Arjeplog i Norrbotten. Linda är konstnär och ger kurser i konst. Utbildad qi gong och olika metoder i hälsa.

Malin Lidén
Malin är utbildare i Drömmen om det godas metod. Arbetar som konstnär med abstrakt måleri och skulptur, konstevenemang, curerar utställningar och leder workshops i konst. Har arbetat som projektledare och drivit flera gallerier. Samordnat internationella mötesplatser, Har undervisat i improvisationsteater. Utbildad i kreativt entreprenörskap vid Leksands folkhögskola. Utbildad yogainstruktör.

Ruth Ranberg
Ruth är assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Arbetar med barnverksamhet som församlingsassistent inom Arjeplog och Arvidsjaurs pastorat. Har lång erfarenhet av arbete med barn och unga inom förskola, personlig assistans inom LSS och elevhälsa i skolan från förskoleklass till gymnasiet. Ruth är yinyoga-/restorative yogainstruktör, utbildad i ACT – Att hantera stress och främja hälsa, instruktör inom Dans för Hälsa, Mindfulnessinstruktör, Mindful Qigonginstruktör.

Karin Lindén
Karin är assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Arbetar som socialpedagog och undervisar i bild och textilslöjd på högstadieskola i Björklinge. ”Jag har se senaste tio åren mest arbetat med de elever som utmanar vuxna och andra barn lite extra och som har det svårast i Uppsalas särskilda undervisningsgrupper och resursskolor. Nära mitt hjärta ligger leken och kommunikation med barn och ungdomar.” Arbetar som fotograf och filmare. Karin är qi gong-instruktör i Biyunmetoden.

Birgitta Rydell
Birgitta är assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Utbildad socionom. Lång erfarenhet av arbetet med barn och familjer, både inom skola och regionen som kurator, samt familjebehandlare inom socialförvaltningen.

Peter Achaladaya Milto
Peter Achaladaya Milton är assisterande utbildare i Drömmen om det goda. Utbildad gymnasielärare.
”Till vardags arbetar jag som lärare i religion och historia på Praktiska gymnasiet i Stockholm.
Jag är också aktiv i en buddhistisk gemenskap, där jag är ordinerad och har fått namnet Achaladaya. I mitt arbete som utbildare verkar jag utifrån Drömmen om det godas värdegrund, som är politiskt och religiöst obunden och bygger på barns rätt till lugn, ro och medkänsla enligt Barnkonventionen.
Under många år har jag haft glädjen att följa och inspireras av Drömmen om det godas fina arbete. Jag har haft förmånen att hålla kurser i mental träning, vilket har gett mig många möjligheter att arbeta med stillhet och närvaro i skolan. Genom åren har flera av mina elever blivit inspirerade och valt att engagera sig vidare i ungdomsgruppen. Det känns väldigt meningsfullt att nu få bidra ännu mer i detta viktiga arbete.”

Linnéa Andersson Mac Connell
Linnéa är assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Arbetar på Östhammars stadsbibliotek, samt med att stödja den pågående utvecklingen av fritidsgård på bygdegård i Östhammar inom ramen för Arvsfondsprojektet ”Knytpunkten- unga för unga”. Är ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten på bygdegård föreningen Societetshuset Källör. Driver yogastudio och mottagning i naturmedicin som naturopat i Östhammar. Yogalärare. Utbildad i kemi, cellbiologi, psykologi, näringslära vid Stockholms universitet och Karolinska institutet. har magisterexamen i Clinical Sciences från Southern Cross University, Australien (med ämnen som anatomi, fysiologi, klinisk diagnos, naturmedicin och näringslära).

Jan Hallén Rizzo
Jan är assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Han har en lärarutbildning och en forskarutbildning i filmvetenskap från Stockholms universitet. Har arbetat som gymnasielärare i svenska och engelska och andra ämnen i många år, senast på Marina läroverket i Danderyd. Som lärare har han använt något som eleverna kommit att kalla ”tysta minuten” i samband med lektionsstart, både för elevernas och sin egen skull. Har lång erfarenhet av att praktisera stillhet och Drömmen om det godas metod.

Lis Olsson
Lis är assisterande utbildare i Drömmen om det godas metod. Arbetar som skolkurator.
Unga Ledare

Abyan Saed
Alexis Bornstein
Alina Aristarhova Kontkanen
Eleanor Bornstein
Lily Tian
Lisa Hong
Olivia Voght Holst
Sarayut Taison Kerngsantear
Stellan Artin
Zabih Hamidi
Unga ledare samordnas av Malin Lidén och Anna Lundstedt
Kontakta oss
Ulrika Karlsson, verksamhetschef
ulrika.karlsson@drommenomdetgoda.se
Telefon: 0708-272828
Anna Lundstedt, utbildningsledare, regional samordning och samordnare Unga Ledare
anna.lundstedt@drommenomdetgoda.se
Telefon: 0704242724
Jane-Ly Melin, ekonomi och utbildningsadministratör
janely.melin@drommenomdetgoda.se
Sofia Nilsson, Kommunikation och IT,
sofia.nilsson@drommenomdetgoda.se
Malin Lidén, Ledare Ungdomsverksamhet
malin.liden@drommenomdetgoda.se
Anneli Backlund, administration
Övrig info och kontakt:
Telefon: 0730-83 47 93
